Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

Digitaal “Nederlands Hooiberg Museum” wordt materie

De ”Stichting Kennisbehoud Hooibergen Nederland” heeft vrijwel alles wat er over hooibergen te zeggen valt opgenomen in een door deze stichting ingerichte website: www.hooiberg.info.

De indrukwekkende informatiebron kreeg de titel: “Het Nederlands Hooiberg Museum”. Vanaf de middeleeuwen wordt de geschiedenis van de hooicultuur en hooibergen verteld. Van allerlei typen hooibergen in binnen en buitenland worden foto’s en beschrijvingen gegeven en video’s laten de werking zien. Ook is er een omvangrijke database van de in Nederland in de periode 2003 - 2010 aanwezige voornamelijk oude houten hooibergen, waaronder zich vele monumenten bevinden. Hoe kunstenaars hooicultuur en hooibergen hebben weergegeven is een bijzonder deel van dit museum.

De site besteed extra aandacht aan de bouw van de (historische) hooibergen. Met foto’s en bouwtekeningen wordt de werking tot in detail toegelicht. Restauratie en nieuwbouw van hooibergen zijn ook belangrijke onderdelen.

Dit Nederlands Hooiberg Museum” is een belangrijke informatiebron voor eigenaren en bouwers van hooibergen.

Vanwege de grote cultuurhistorische waarde is de website “Het Nederland Hooiberg Museum” opgenomen in het archief van de Koninklijke Nederlandse Bibliotheek.

Op het hooibergenterrein in Hasselt worden in een drietal hooibergen een deel van de inhoud van dit digitale museum gepresenteerd. Ook krijgen op het terrein de belangrijkste typen Nederlands hooibergen een plaats. Dit zijn bijvoorbeeld een één- t/m zesroeder, een schuurberg en een steltenberg.

(roeden zijn staanders waarlangs de kap van de hooiberg heen en weer geschoven kan worden.)

6.png  7.png

8.png  9.png

10.jpg

11.jpg

13.png  14.png

Website mede mogelijk gemaakt door