Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

Historisch inspiratie voor herinrichting

29 Hooibergenterrein ca. 1970

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als streefbeeld geldt de bovenstaande foto van Jan de Wolde van omstreeks 1970. In de tijd dat deze foto werd gemaakt waren de hooibergen nog volop in gebruik. Deze situatie is nu niet meer mogelijk omdat de hooiverwerking in plastic verpakte rollen gebeurt. Wel zal er naar worden gestreefd enkele hooibergen voor hooiopslag te blijven benutten. Bij de hooibergen die een andere functie krijgen, b.v. museum, atelier of kantoor, zal op de verdieping hooi worden opgeslagen. Op de onderstaande afbeelding zijn steltenbergen te zien, waarvan de rechter als moderne vergaderruimte dienst doet.

15.png

16.png

17.png

Voor de inrichting van het terrein met gebouwen voor andere functies zal de bebouwing voor wat betreft maatvoering en materiaalgebruik moeten worden afgestemde op de bovenstaande hooibergen.

18.jpg

Inrichting westelijk deel

Voor het westelijke deel bestaat uit het terrein waar 13 hooibergen stonden. Nu zijn er nog 7 aanwezig, waarvan een deel in slechte toestand. Het is de bedoeling dat deze hooibergen een functie krijgen voor hooiopslag, museum, kantoor, atelier of vergaderruimte. Verder is er de wens van een landmark in de vorm van een uitkijktoren genoemd.

26.jpg

20.jpg

Inrichting oostelijk deel

Op het nu nog lege oostelijke deel van het terrein zijn functies gepland die enerzijds goed passen bij het hooibergenmuseum, maar ook inkomsten kunnen generen voor de exploitatie van het terrein. Gedacht wordt aan appartementen voor begeleid wonen incl. gemeenschappelijke voorzieningen, Bed & Breakfast, een bescheiden verkoophal en een moestuin. De verkoophal dient voor o.a. hooipakketten en producten uit de moestuin.

21.png

22.png

Appartementen voor begeleid wonen

Voor dagbesteding biedt het hooibergenterrein de volgende mogelijkheden:

Terreinonderhoud; Moestuin; Museum (Ontvangst; Kaartverkoop; Hand- en spandiensten); ; Museumcafé; Hooiopslag en hooiverkoop; Verkooploods streekproducten en Bed- en breakfast

Bij de Veldschuur zijn er ook mogelijkheden dagbesteding die vergelijkbaar zijn met de bovenstaande activiteiten.

Op het meest oostelijk gelegen deel is een verkooploods (van bescheiden omvang) mogelijk. Deze kan worden uitgevoerd als kapschuur. Dit markthalletje is geschikt voor de verkoop van pakketten hooi en groenten en fruit uit de moestuin.

23.jpg

24.jpg

Bed & breakfast is mogelijk in daarvoor aangepaste hooibergen. Een andere mogelijkheid is het overnachten in een hooiwagen.

25.png

Website mede mogelijk gemaakt door