Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

Beuningen krijgt tweede historische hooiberg 
29-10-2003 
Artikel De Gelderlander, 27-10-2003

Een gedateerd bericht, maar tekst en tekeningen zijn nog steeds informatief.

t1324.JPGHooibergen bepaalden in het begin van de vorige eeuw nog het landschap. In de loop der tijd hebben ze hun functie echter verloren. Gerard Degen betreurt dat en bouwt er daarom een op zijn Beuningse erf.

Aan van die moderne mintgroene hooirollen heeft Beuningenaar Gerard Degen een broertje dood. Bovendien is zijn 'hooioogst' als hobbyboer nu ook weer niet zo groot dat die manier van opslaan lonend is. Dus werd het een hooiberg. Een historische hooiberg welteverstaan, want Degen wilde wél ietst1325.JPG moois op zijn erf bij hoeve De Blauwe Pomp aan de Koningstraat. 
Omdat hij timmerman is van beroep bouwt hij de hooiberg zelf. Op tijdstippen dat het hem uitkomt. "Want haast heb ik niet. Daarom kan ik nu ook nog niet zeggen wanneer 'ie definitief af is."

Het model keek Degen af van een circa tweehonderd jaar oude hooiberg die in Elden staat. De Beuningenaar was op het spoor gezet van dat exemplaar door de Stichting t1326.JPGtot Behoud van Vloedschuren en Hooibergen in het Rivierengebied, waarmee hij contact had gezocht.

Opvallend is dat het gaat om een zogeheten vijfroeder. Dat wil zeggen dat de hooiberg is opgebouwd uit vijf balken, in plaats van vier. Degen heeft de roeden zelf 'gedisteld'. Dat is een techniek waarbij de palen met een bijl worden bewerkt. Ze zijn dan onder meer geschikt om een kap op te plaatsen, zoals zaterdag gebeurde.  

"De buurman vroeg zich af waarom ik geen schaafmachine wilde gebruiken, want t1327.JPGdaarmee zou het hout volgens hem veel gladder worden", vertelt Degen. "Maar dat wilde ik niet. Ik wil het allemaal zo authentiek mogelijk maken. Daarom gebruik ik ook oude gereedschappen." Degen is niet de eerste die een monumentale hooiberg neerzet in Beuningen. Er staat er ook een aan de Reekstraat, neergezet door Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen. Dat die opslag al tot twee keer toe in brand is gestoken schrikt hem niet af. "Nee, ik zit hier toch een heel eind van die plek af, in een rustige hoek bij Ewijk. Daar doen ze zoiets niet, hoop ik..." 

De Stichting tot Behoud van Vloedschuren en Hooibergen juicht activiteiten als die van t1328.JPG

Degen toe. "Zo'n tien jaar geleden hadden we in het gebied tussen Rijn en Waal ruim tweehonderd hooibergen", zegt secretaris R. Timmer. "Daar zullen er nu nog 150 van over zijn. Hooibergen worden steeds zeldzamer dus elke opper die erbij komt is winst."


2003 Beuningen

Website mede mogelijk gemaakt door