Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

Diepenveen/diepenveen2.JPGDe eenroeder is er verschillende maten. Afhankelijk van de hoogte wordt de kap geheven met een lierconstructie, de rikrak, de bergwinde of met de hand. De basisvorm bestaat uit een roede, vaak een gedisselde eik met kluit er nog aan. In de roede zitten de gaten op dezelfde afstand als in de andere bergsoorten. De basis van het dak bestaat uit twee larix of eiken balken met loodrecht er boven twee andere balken. Zo wordt een kruis gevormd, de roede eenroeder_markelo/eenroeder_constructie22.JPGloopt door het hart en heeft dus aan twee tegenoverliggende kanten een stel balken lopen en bovenop deze balken een ander stel. De balken zijn in de hoeken die de balken met elkaar maken met hoekijzers verbonden.

De foto's die dit verhaal verduidelijken moeten komen van de eenroeder in Markelo die eigendom is van het Maarkels Landschap. Links zien we twee horizontale balken. Onder zien we een stukje van de twee balken die er dwars onder zijn.

 

De foto   toont de hoekijzers. Bijna tegen de roede aan zijn korte eenroeder_markelo/eenroeder_constructie07.JPGverbindingsbalkjes tussen de twee bovenste balken getimmert. Daardoor kunnen twee verticale balkjes aan de onderste balk en de verbindingsbalk gespijkert worden .

Zij lopen een stuk omhoog tot waar een vierkant van kleine balkjes horizontaal rond de roede lopend aan de balkjes wordt gespijkerd.

Op de uiteinden van de twee onderste balken komen twee klossen. Zij liggen op gelijke hoogte als de bovenkant van de twee andere eenroeder_markelo/eenroeder_constructie17.JPGbalken. Op het uiteinde van de bovenste klos en van de bovenste balken wordt een hoek afgezaagd ter breedte van een lan of horzontale balk. Op ieder van de vier uiteinden wordt een horizontale balk gelegd. De lengte is zodanig dat over de -afgeschuinde - einden van de balken een volgeeenroeder_markelo/eenroeder_constructie03.JPGnde balk met afgeschuinde einden en zelfde lengte (seriewerk!) kan worden gelegd.

Met acht balken is de kring rond.

Nu worden de sporen bevestigd. Zij steken buiten uit en krijgen oplangers om het riet straks omhoog te knellen zodat het niet kan uitzakken. Boven liggen zij los op het kleine vierkant.

Dan worden de wilgetenen gevlochten en eenroeder_markelo/eenroeder_constructie15.JPGvastgezet.Voordat het riet wordt aangebracht wordt op de top van de roede een katrol bevestigd, aan het kruis een haak bevestigd en wordt een kabel aan de haak bevestigd, langs de roede omhoog over de katrol gehaald en aan de andere kant eenroeder_markelo/eenroeder_constructie06.JPGlangs de roede naar beneden gehaald. Onder aan de voet komt ook een katrol waar de kabel dan langs loopt en naar buiten de berg wordt geleid, Hier staat aan een paal de lier bevestigd .

Nu wordt het riet aangebracht, meesteenroeder_markelo/eenroeder_constructie24.JPGal een erg dunne laag, met steun van dun ijzer en de "kippekontknoop".

Als de berg klaar is komt de vogel erin en het mos erop.

eenroeder_markelo/eenroeder_constructie02.JPG

Website mede mogelijk gemaakt door