Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

 

INLEIDING

achterweg_bermsloot.JPGGenemuiden hooibergveld  aan de zeedijk  : de Achterweg. een straat waar een rookverbod gold.

 

 

 

In dit deel van het menu bespreken we de bouw van de berg en de diverse types. Er zijn namelijk regionale verschillen. Dat geldt voor de bouw maar ook de verschillen in heffen van het dak. De regionale verschillen lopen gelijk op met die van de oude boerderij. Ook hier zijn er regionale verschillen. Dit eenmaal wetend zal u bij de grote Betuwse  boerderij schuurhooibergen zien, bij de kleine Veluwse boerderij een klein tweeroedige berg. Kortom, er is sprake van regionale emsembles.

In de Hooidelta  zijn bijzondere ensembles te vinden:

IJsseldelta koekoekbergenRond Kampen staan typische platte boerderijen. Met hun kont  richting de vroegere Zuiderzee. Tegen die kont (de deel) stonden vroeger meerdere hooibergen. Eén voor het eigen vee, meerdere anderen voor hooi voor de handel. Daarbij kregen ze een ander aanzien toen de lier en grijper in zwang kwamen, en de golfplaat het rieten dak verdreef: de koekoekberg.

In deze rubriek bespreken we de bouw, de regionale verschillen , de types, en de werking. Bekijk de aparte pagina's over de eenroeder, twee roeder en meerroeder constructies.


 

Website mede mogelijk gemaakt door