Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

Hooibergenterrein bij Hasselt van betekenis voor Nederland

1.png

Net buiten Hasselt ligt een verouderd Hooibergenterrein. Aan de noordkant van de stad, tussen Stadswegsloot en De Weede, een plek waar vroeger de stadsboeren hun hooi konden opslaan.

Hooiopslag in de stad was – zo leerde de ervaring - niet aan te raden. Het risico van hooibroei en branden was te groot. Echter in de loop der jaren zijn deze terreinen overal in Nederland verdwenen. Hasselt is de enige plek waar dit zo mooi gelegen hooibergenterrein nog aanwezig is. Inmiddels is een inventarisatie uitgevoerd en de waarde van de hooibergencluster vastgesteld door Suzan Jurgens, wetenschappelijk adviseur van de Stichting Kennisbehoud Hooibergen Nederland. Zij constateert het volgende:

“De zeldzaamheidswaarde is zeer hoog, omdat dit het enige resterende groepje stadshooibergen is. Nergens anders wordt dit fenomeen nog aangetroffen. De gaafheid is op onderdelen niet erg hoog, maar als geheel nog wel, dat wil zeggen dat de individuele hooibergen soms meer, soms minder in verval zijn, maar dat het terrein als geheel weinig verstoring kent.

De zichtbaarheid is hoog: door de ligging op een apart terreintje te midden van open velden en omsloten door water en deels door het Kooikerspad is het terrein zeer goed waar te nemen.” (Mw. S.M. Jurgens, Verschijnen en verdwijnen van groepjes stadshooibergen).

Het terrein is niet alleen regionaal en nationaal gezien de moeite waard. De hooibergencluster is goed zichtbaar door de ligging te midden van de open velden en omsloten door water. Het gaat om terrein als geheel, dat het behouden waard is. Er zijn ook mogelijkheden om unieke hooibergen die elders in het land staan en dreigen te verdwijnen op dit terrein een plek te geven.

Dat liefhebbers van agrarisch erfgoed dit verval willen keren is, gelet op de grote waarde van de hooibergencluster, vanzelfsprekend.

2.png

Website mede mogelijk gemaakt door