Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

TEN GELEIDE

 

De hooiberg is vanouds een agrarisch bedrijfsgebouw voor de opslag van hooi en granen . Maar ook een wijkplaats voor dieren.  Eind 20e eeuw dreigde de -houten- berg snel te verdwijnen. Eerst door de komst van de ijzeren hooiberg.  Andere opslagmethoden voor hooi sloegen later onbarmhartig toe. 

Welkom in het  virtuele  Nederlandse Hooiberg museum   van Hooidelta .  Het museum is de voortzetting van  www.hooiberg.info . 

boek0001.JPGHet oude museum werd tussen 2002 en 2012 opgebouwd en daarna voor enkele onderdelen actueel gehouden. De omvangrijke fotodatabase van hooibergen in Nederland die u aantreft op deze site is  eveneens opgebouwd tussen 2002 en 2012: inmiddels zijn er veel verdwenen.  U treft naast foto's uit deze database van hooibergen in heel Nederland  verder informatie aan over de historie, bouw en werking van de hooiberg of roedenberg of kapberg.  We geven voorts veel info over zelf bouwen en restaureren.  U treft ook fotodatabases aan over hooibergen in het buitenland. De relatie  hooi en kunst is een hele wereld apart!  Dichters, schilders, fotografen, beeldhouwers en architecten, velen raakten geobsedeerd door hooi en de hooiberg.  De SKHN  (zie verderop)  droeg ook zorg voor het standaardwerk rond de hooiberg :  "Hooibergen in Nederland, Jurgens, Jansen , Lanphen , 2007,  ISBN 978-90-6697-193-6  Waanders Zwolle.

In 2016 droeg de Stichting Kennisbehoud Hooibergen Nederland (SKHN) de site over aan Hooidelta en realiseerde op deze wijze niet alleen het voortbestaan van de site maar draagt ook bij aan de komst van een fysiek hooiberg museum.

Meer weten over de historie van het hooiberg museum en SKHN? Lees meer.

Meer weten over de huidige tijd? Brochure "Een Toekomst voor  Hooibergen" van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Klik hier

Disclaimer: Alle informatie is met de meeste zorgvuldigheid verzameld, foto's zijn met toestemming gemaakt of verkregen dan wel van de openbare weg gemaakt.  Desalniettemin kan de geboden informatie onjuist of  verlopen zijn. Daarbij speelt mee dat we data overnemen uit oude niet meer onderhouden softwaresystemen.  We doen onze uiterste best deze data te checken en te updaten. Daarom horen we graag uw kritiek of tips.

 

Website mede mogelijk gemaakt door