Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

De smid

Gedacht moet worden aan de berghaak en vit,, het bergijzer of stikke, de hamer en hoefijzer welke de pen-gatverbinding van de lanen zekeren of de ijzeren stroppen die dat doen bij lanen die koud op elkaar staan, , de nagels voor de bevestiging van de zwaarden, en de eventuele spoorspijkers. Wanneer deze onderdelen moeten worden gemaakt is het interessant om op zoek te gaan naar een leverancier die geen stempelwerk aflevert, fraai in de glansverf maar zonder de uitstraling van het edele handwerk.

Jurgen nijhof

Smid_tabel1.JPG

Ijzerwerk
Vicarieweg 5
't Stift [Weerselo]
06-21808646
www.ijzerwerk.com
Smid_tabel2.jpgAmbachtelijke Smederij Marsman
Van der Wijckstraat 4 
8101 EJ 
Raalte 
06-25164780
info@smederijmarsman.nl
www.smederijmarsman.nl 

 

Meer tonen

De Berg

De berg kan niet zonder enkele ijzeren onderdelen. Smidse Ijzerwerk in 't Stift weerselo.Gedacht moet worden aan de berghaak en vit,, het bergijzer of stikke, de hamer en hoefijzer welke de pen-gatverbinding van de lanen zekeren of de ijzeren stroppen die dat doen bij lanen die koud op elkaar staan, , de nagels voor de bevestiging van de zwaarden, en de eventuele spoorspijkers. Wanneer deze onderdelen moeten worden gemaakt is het interessant om op zoek te gaan naar een leverancier die geen stempelwerk aflevert, fraai in de glansverf maar zonder de uitstraling van het edele handwerk.
De Berg

Echte Smid

Het loont dan om Jurgen Nijhof, smidnaar een echte smid te zoeken die op maat maakt. Die smeden die het leuk vinden nog iets te maken dat het handgesmeedde mag uitstralen zijn hier en daar nog te vinden. Elders op dze pagina's hebben we al verwezen naar de smid in Raalte. (Ruhof bergen) .
Echte Smid

Jonge Smeden

Meer oostelijk troffen we een jonge startende smid die nog wel wat klandizie mag gebruiken en die in is voor smeedwerk op maat: Jurgen Nijhof. Het leuke is dat Jurgen dit eeuwenoude ambacht uitoefent in een eeuwenoude smidse die jaren leeg stond bij een al eveneens eeuwenoud klooster: 't Stift, bij Weerselo in Twente
Jonge Smeden

Smeedwerk

De SKHN heeft hem in de geheimen van het smeedwerk voor Saksisch aambeeld hooibergen ingewijd. Een bezoek is een uitje op zich.
Smeedwerk

Oude Beuken

Onder enkele zeer oude beuken waarin kraaien nestelen in een oude melkbus staat die bewuste smidse. Binnen hangen overal nog de oude hoefijzers van de vorige paardensmid, staat het oude vuur en tref je een eeuwenoud Saksisch aambeeld! Jurgen is gespecialiseerd in ijzeren hekwerk en is siersmid!
Oude Beuken
Website mede mogelijk gemaakt door