Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

Ruhof eenroeder

1952.JPGWillem woont in een oude Sallandse boerderij met daarnaast een oude schuur. Het ruime erf kent behalve een oude waterput en een schilderachtige kippenhok een eenroeder en een vierroeder. Verder zijn er tal van museumstukken rond berg en hooi te aanschouwen. 

Meer tonen

Ruhof eenroeder overzichtsfoto

De eerste hooiberg die Willem bouwde was een Sallandse eenroeder. De constructie is redelijk eenvoudig. Goed voor oefenen. Dwarshouten komen horizontaal rond een roede en steunen op een ijzeren stang die door de roede steekt.. Op het uiteinde van de dwarshouten komt een rond gemonteerd van balken of dikke twijgen. Sporen gaan naar de top. Daar is een rond waarop ze steunen. Hieronder een oude Markelose eenroeder waar het kruishout goed te zien is.
Ruhof eenroeder overzichtsfoto

Ruhof eenroeder dakconstructie

Dwarshouten komen horizontaal rond een roede en steunen op een ijzeren stang die door de roede steekt.. Op het uiteinde van de dwarshouten komt een rond gemonteerd van balken of dikke twijgen. Sporen gaan naar de top. Daar is een rond waarop ze steunen. Rechts een oude eenroeder waar het kruishout goed te zien is
Ruhof eenroeder dakconstructie

Ruhof eenroeder hefkabel

In de roede is een katrol gemonteerd. Er loopt een kabel langs de roede omhoog, aan de top gaat deze over de katrol en dan loopt de kabel weer omlaag, en is vastgemaakt aan het dwarshout.
Ruhof eenroeder hefkabel

Ruhof eenroeder De lier

Het begin van de kabel loopt tot de voet van de roe, dan om een katrol en door de roe over de grond naar buiten de berg. Daar staat een lier. Voordat de lier in zwang kwam werd de berg geheven met een winde, of de rikrak. Willem heeft ze natuurlijk allebei.
Ruhof eenroeder De lier

Ruhof eenroeder De lierbak

De lierbak. De draad is beschermd met een eenvoudige constructie.
Ruhof eenroeder De lierbak

Ruhof eenroeder De rikrak

De rikrak. Van het dak is hier goed te zien dat er een wepe is: een knellende rol riet die het dak wat ombuigt zodat regenwater verder buiten de berg valt.
Ruhof eenroeder De rikrak
Website mede mogelijk gemaakt door