Hooidelta logo
vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

Ruhof bergen de Krijt

Een van de eerste hooibergen waarover Willem Ruhof adviseerde was een voor Diepenveen typische schuurberg of steltenberg. Een zeer betrokken en gewaardeerde bewoner uit de  buude gansrtschap , Krijt genaamd, overleed vlak na het realiseren van de berg en voordat de berg kon worden ingezegend. Reden om de berg "de Krijt" te dopen. De Krijt moest een exacte copie worden van de eerdere berg die er stond en dat is volledig gelukt.   Later, in 2005 , ontwierp Willem bij Hoorn,  Heerde, bij kasteel Vosbergen,  een vijfroeder.  De naam Krijt is onlosmakelijk met dit eeuwenoude huis verbonden. Toeval ?

Officieel bestond er tot 2007 geen indeling in hooibergstijlen en werden verwarrende regionale namen gebruikt. In Twente heet dit soort bergen steltenbergen, in de Betuwe schuurbergen. In de Betuwe heet de berg hier rechts zonder bijschuren tasberg. In Twente ook steltenberg. Welnu, in de SKHN indeling is dit een steltenberg met schuur of schuren.

En  volgens de eigenaren is dit de mooiste hooiberg van Nederland. Maar dat denkt iedere bergeigenaar waar Ruhof heeft mogen adviseren 

Meer tonen

De Krijt, in Diepenveen

De Krijt, in Diepenveen

De typisch Sallandse ramen

De typisch Sallandse ramen

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
Website mede mogelijk gemaakt door